Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΠΩΣ Η ΜΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛ.ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ!

Αν  σας φαίνεται παράξενος ο τίτλος της ανάρτησης, να ξέρετε πως είναι πέρα για πέρα αληθινός!
Το βιβλίο γράφτηκε το 2009 και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2011. Τότε λοιπόν, στην προσπάθεια μου να εκφράσω τις ιδιαιτερότητες του ήρωα, έπρεπε να βρω κείμενα που να περιέχουν εγκυκλοπαιδικές γνώσεις ή κάτι ανάλογο.  Συχνά τα άτομα με αυτισμό ασχολούνται συστηματικά, σχεδόν εμμονικά με ένα θέμα, ή με κάποια θέματα.  Από την μία λοιπόν, έπρεπε να αναδείξω αυτήν τους την ιδιαιτερότητα, από την άλλη έπρεπε τα κείμενα αυτά να έχουν μια θεματολογία που να τραβήξει τον αναγνώστη.
Αυτό συνέβηκε σε τρία κυρίως σημεία του βιβλίου και τα θέματα των μίνι "διαλέξεων" του ήρωα, ήταν το μπαομπάμ (δέντρο της Ν.Αφρικής), πρωτεύουσες χωρών της Αφρικής (είχε τη μορφή του διαγωνισμού και όχι τόσο της διάλεξης) και η ιστορία του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου (η γνωστή μας γραμμή Πειραιάς-Κηφισιά).
Σε αυτό το τρίτο σημείο φρόντισα να συνδυάσω και ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, αυτό της μη κατανόησης των μεταφορών στο λόγο. Συνηθίζουν να κατανοούν την μεταφορά  ως κυριολεξία-κάτι που συχνά δημιουργεί συχνά παρεξηγήσεις και δυσκολία στην επικοινωνία.
Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να διαβάσετε το παρακάτω απόσπασμα του βιβλίου (αυτό που υπήρχε μέχρι και την τέταρτη έκδοση του). Ήδη έχει προηγηθεί η αναφορά από τον ήρωα στα μέχρι τώρα (2011) χρόνια λειτουργίας του ηλ. σιδηροδρομου που ξεκινάνε από το 1869.

"Ο Αγάπιος έχει αρχίσει πάλι τη διάλεξη.  Το κοινό του τώρα δεν ήταν και τόσο φανατισμένο.
-Το 2015 θα φτάνει στο εικοστό χιλιόμετρο Αθηνών-Λαμίας, και ο σταθμός της Κηφισιάς θα γίνει υπόγειος. Το 2018 θα φτάνει στον Άγιο Στέφανο!
-Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι, σχολίασε δυνατά ένας κύριος που κρεμόταν πάνω από τα κεφάλια μας.
-Τι λέει αυτός;ρώτησε με δυνατότερη φωνή ο Αγάπιος. Γίνεται ο Μάης να ζήσει και να φάει τριφύλλι; Τι χαζομάρες είναι αυτές; Ούτε ένα μικρό παιδάκι δεν της λέει!

Όλες τις πληροφορίες που χρησιμοποίησα τις βρήκα στο διαδίκτυο, αλλα δυστυχώς δεν σημείωσα κάπου την πηγή. Μου είχε φανεί πάντως τότε έγκυρη... Και μάλλον πρέπει να ήταν, γιατί για ακόμα μία φορά έγινε το γνωστό ελληνικό θαύμα του προγραμματισμού ενός έργου και της μη τήρησης του στα χρονικά πλαίσια που έχουν ανακοινωθεί. Αναζητώντας την πηγή, σιγά μην υπήρχε!-αφού ήδη φτάσαμε στο 2015  όπου σύμφωνα με τον ήρωα και τις πληροφορίες που γνώριζε, ο ηλεκτρικός δεν φτάνει στο εικοστό χιλιόμετρο Αθηνών- Λαμίας και ούτε ο σταθμός της Κηφισιάς έγινε υπόγειος.
Να λοιπόν τι βρήκα τώρα στο διαδίκτυο, σχετικά με το θέμα αυτό.

[B]Επεκτάσεις- Κατασκευές[/B]
Αυτή την εποχή δεν υπάρχει κανένα έργο επέκτασης ή άλλης κατασκευαστικής δραστηριότητας.

[B]Μελλοντικά Σχέδια[/B]
Για μελλοντικά σχέδια και επεκτάσεις έχουν ακουστεί διάφορα τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως να υπάρχει καμία σοβαρή εξέλιξη. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση προχωρά μετά από αρκετά χρόνια η υπογειοποίηση της γραμμής από το σταθμό Φάληρο μέχρι τον τερματικό σταθμό Πειραιά προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για την επέκταση του Τραμ προς το κέντρο του Πειραιά και στο μέσο της διαδρομής (συγκεκριμένα στο ύψος του Κεράνη) θα  κατασκευαστεί και ένας επιπλέον σταθμός που θα ονομάζεται ΚΑΜΙΝΙΑ.  Το 2011 οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου εγκρίθηκαν ενώ η έγκριση της μελέτης πραγματοποιήθηκε το 2013. Τώρα αναμένουμε μέσα στο 2015 να γίνει η δημοπράτηση αυτού του πολύ σημαντικού έργου για τον Πειραιά. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε 2 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, στα τέλη του 2017.

Η άλλη επέκταση που προβλέπεται με το νέο ρυθμιστικό σχέδιο είναι η επέκταση της γραμμής  από την Κηφισιά μέχρι την Νέα Ερυθραία με 3 σταθμούς. Η πολυσυζητημένη επέκταση προς τον Άγιο Στέφανο έχει μάλλον μπει στα συρτάρια. Με την προώθηση της επέκτασης προς Νέα Ερυθραία θα έχουμε την πρώτη επέκταση της Γραμμής 1 από το 1957!

ΠΗΓΗ:
http://www.ypodomes.com/index.php/alles-upodomes/afieromata/item/23324-αφιέρωμα-μετρό-αθήνας-πειραιάς-κηφισιά-η-γραμμή-1-από-τις-αρχαιότερες-της-ευρώπης

Βέβαια για να πούμε και την αλήθεια, έχω κάνει και γω το λάθος μου. Η μετέπειτα φράση "Ζήσε Μάη μου να φάς τριφύλλι", δεν μπορεί πλέον να έχει την σημασία που της είχα δώσει στο κείμενο, μιας και ο χρόνος προχωράει και φυσικά δεν μας ρωτάει και ούτε ψάχνει να δει τις χρονολογίες στα βιβλία!

Στην 5η ανανεωμένη έκδοση του βιβλίου, έχει γίνει μια πολύ μικρή αλλαγή, για να μην τρελάνουμε τους αναγνώστες και για να βγαίνει κάποιο νόημα από αυτά που γράφτηκαν πριν λίγα χρόνια. Ο ήρωας λέει: "Τώρα έχουμε 2011. Το 2015 θα φτάνει στο εικοστό....."

Η περίπτωση αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη. Πολλές φορές διαβάζουμε για κάτι που ίσχυε την περίοδο που γράφτηκε ένα βιβλίο και δεν ισχύει την στιγμή που το διαβάζουμε.
Απλά ήθελα πολύ να μοιραστώ αυτή τη μικρή λεπτομέρεια μαζί σας, γιατί ένα βιβλίο κρύβει μέσα του πολλές ιστορίες, που από ότι φαίνεται πλάθονται ακόμα και μετά την κυκλοφορία του...