Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

MARY AND MAX animated story



Αυτή είναι σίγουρα μια ασυνήθιστη ταινία. Σε κάποιους θ' αρέσει πολύ, και σε κάποιους λιγότερο. Ο λόγος που αναφέρομαι σε αυτή την ταινία είναι γιατί ο ένας από τους δυο τις βασικούς ήρωες-ο Μαξ-έχει σύνδρομο Άσπεργκερ. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας βασίστηκε πάνω στον αληθινό χαρακτήρα ενός φίλου του με σύνδρομο Άσπεργκερ. Με το φίλο του, που ζει στη Νέα Υόρκη αλληλογραφούν εδώ και είκοσι χρόνια! Αν και έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προτιμάνε αυτού του είδους την επικοινωνία. Ποτέ δεν έχουν γνωριστεί, αλλά ο σκηνοθέτης ελπίζει πως η δημιουργία της ταινίας ίσως τους δώσει αυτή την ευκαιρία. Ο φίλος του γνωρίζει πως ο σκηνοθέτης βασίστηκε στο δικό του χαρακτήρα για να φτιάξει την ταινία. Περισσότερα γι αυτά, στο βίντεο με τη συνέντευξη του Adam Elliot.
Όσο για την ταινία; Ο ίδιος ο σκηνοθέτης λέει πώς "δεν είναι μια ταινία που απλά μιλάει για τη φιλία, αλλά κάτι παραπάνω. Να αποδέχομαι τον εαυτό μου και να αποδέχομαι τους άλλους". Ο ήρωας της ταινίας λέει χαρακτηριστικά κάποια στιγμή: "... Μου αρέσει που είμαι aspie (άσπεργκερ).Δε θέλω ν αλλάξω. Θα είναι σαν να άλλαζα  το χρώμα των ματιών μου"
Η ταινία είναι για ενήλικο κοινό. Αν και όπως λέει πάλι ο Elliot, μπορούν να την παρακολουθήσουν και παιδιά και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχει χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο.Κατά την άποψη μου, θα ήταν καλύτερα να τη δείτε πρώτα εσείς και να κρίνετε οι ίδιοι αν το παιδί σας μπορεί να την παρακολουθήσει.  
Περισσότερα για την υπόθεση της ταινίας:
Νομίζω πως αξίζει κάποιος να τη δει, όχι μόνο γιατί είναι μια πρωτότυπη ταινία, αλλά γιατί βλέπεις πώς ένας δημιουργός άντλησε πληροφορίες και ιδέες από πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα και έφτιαξε μια φανταστική αληθινή ιστορία. Κάτι μου θυμίζει αυτό!


Ο Μαξ , μιλάει για κάποια από τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου Άσπεργκερ

 

Συνέντευξη του Adam Elliot σκηνοθέτη και σεναριογράφου της ταινίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου